We gaan weer verder: hoe lees ik een procestekening?

Inmiddels zijn dit jaar (2019) bijna wekelijks onze berichten met tips en adviezen uit gegaan. Meld je daarvoor aan op onze website. Maar het wordt tijd om deze tips en adviezen ook hier in onze blog beschikbaar te maken. MIjn opgave is dit tot een (twee)wekelijkse gewoonte te ontwikkelen. Ik zei al eerder dat het leuk is om geregeld ervaring en inzichten te delen. Liefst altijd weer naar aanleiding van de ontmoetingen en de praktijk van alle dag. 

Laten we beginnen met weer even een kennismaking, met een 'leesoefening': hoe lees ik een procestekening? 

Zie bijgaande procestekening. Ik lees de tekening even uit: 

Klanten vragen om reparatie en die vraag komt direct bij de monteur terecht. Wanneer de activiteit, die van het zwarte actieblokje bij 'repareren auto' afgerond is, moet er een factuur gemaakt worden. Dat vereist in dit proces met de taakverdeling tussen monteur en administatie, een 'beweging', ik bedoel een interactie (verbinding 02) met de administratie. Wanneer de factuur opgesteld is, moet volgens de wijze waarop het hier georganiseerd is, de monteur de betaling regelen met de klant (verbinding 03). En wanneer dat rond is (verbinding 03) levert, volgens dit schema, de monteur de auto op aan de klant (verbinding 01). Dat wil zeggen dat de monteur communiceert met de klant en de auto, met een toelichting op wat er allemaal is uitgevoerd, vrijgeeft aan de klant (deze communicatie wordt met de 'beweging' aan de onderkant van verbinding 01 tot uitdrukking gebracht in het schema).

 

 

 

En ook in deze leesoefening valt het symbool voor de actoren weer op. Zij zijn de spelers in de procestekening op. De actoren zijn de 'drivers', de 'gangmakers', 'de 'machines' van het bedrijfsproces. De actoren zijn hier de klant, de monteur en de administratie. Een tweede symbool dat opvalt heeft een cirkel en met twee verbindingslijnen naar actoren. Het staat voor de interactie of communicatie ten behoeve van de activiteit die moet worden uitgevoerd. Het verbindingssymbool staat voor het samenwerken dat zo van belang is voor het leveren van prestaties en kwaliteit in bedrijfsprocessen.

Projecten bij opdrachtgevers uitgevoerd door onze adviseurs/medewerkers

Gratis tips en adviezen

 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Contactgegevens Procesoffice

Procesoffice B.V.
Werfweg 69
8243 PG Lelystad

telefoon: 0320 - 300550 en 06 - 201 34 344
e-mail: info@procesoffice.nl